Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Gua Sha; Τι σημαίνει και τι περιλαμβάνει; Αυτό το άρθρο σας παρέχει μια χρήσιμη εισαγωγή σε αυτή την τεχνική αυτοφροντίδας και ενίσχυσης της επιδερμίδας.

Gua Sha. Το έχετε ακουστά; Τι γνωρίζετε γι' αυτό; Τι είναι; Ακούγεται μυστηριωδώς μαγικό, δεν νομίζετε; Αλλά αν τυχαίνει να έχετε ψάξει λίγο βαθύτερα για να ανακαλύψετε τι πραγματικά σημαίνει αυτή η τεχνική αυτοφροντίδας και ενίσχυσης του δέρματος, θα ξέρετε ότι “Gua” σημαίνει ξύσιμο και “Sha” σημαίνει ερυθρότητα του δέρματος.

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά αν βασίζεστε μόνο στην μετάφραση αυτών των δύο λέξεων, τότε η λέξη “άουτς” μπορεί να σας έρθει στο μυαλό... Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να γνωρίζετε για το Gua Sha εκτός από αυτό που σημαίνει.

Οι απαρχές του Gua Sha

Οι πρακτικές Gua Sha εντοπίζονται στην Παλαιολιθική Εποχή, όπου τα χέρια ή οι πέτρες τρίβονταν σε διάφορα μέρη του σώματος σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν τον πόνο ή/και τα συμπτώματα όταν οι άνθρωποι ένιωθαν άρρωστοι ή είχα χάσει τις αισθήσεις τους.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης ευρέως ως μορφή θεραπείας κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1368-1644) από τους αρχαίους Κινέζους. Ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου και το είδος της θεραπείας, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα υλικά ως εργαλεία για αυτήν την τεχνική. Σύμφωνα με τους θρύλους, οι αυτοκράτειρες στην Κίνα χρησιμοποιούσαν κυρίως νεφρίτη για να τρίβουν τα πρόσωπά τους, ενώ άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χαλκό, κέρατα ζώων, μυτερές πέτρες και διάφορα μέταλλα ως μορφή Gua Sha.

Ορισμός του Gua Sha
Στην κυριολεκτική του σημασία, το Gua Sha ορίζεται ως “ξύνοντας την ασθένεια”. Περιλαμβάνει τη χρήση μιας ποικιλίας εργαλείων, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν πέτρα, νεφρίτη και κέρατο βοδιού ενώ τρίβονται διάφορα μέρη του σώματος του ασθενούς προς μία κατεύθυνση ξανά και ξανά.

Ο στόχος είναι να “ενεργοποιηθεί η κυκλοφορία του αίματος για να διαλυθεί η στασιμότητά του” σε μια προσπάθεια ανακούφισης από διάφορες παθήσεις και ασθένειες, σύμφωνα με τις πρακτικές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.

Στα κινέζικα, ο όρος "gua" ορίζεται ως χαϊδεύοντας, ενώ ο όρος "sha" αναφέρεται στις κοκκινωπές πετέχειες, ή κόκκινες/μωβ κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η ενέργεια αναφέρεται ως “qi” ή “chi” (τσι) και όταν δεν είναι ισορροπημένη ή είναι στάσιμη, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή. Ωστόσο, το τρίψιμο της επιφάνειας του δέρματος πιστεύεται ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαλύσει αυτή τη στάσιμη ενέργεια και να μειώσει την ερυθρότητα.

Και αυτό, με άλλα λόγια, είναι αυτό που συνήθως αναφέρεται ως Gua Sha ή Gua Sha μασάζ, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πρόσωπο, το σώμα ή το τριχωτό της κεφαλής σας.

Λιγότερη πίεση τείνει να εφαρμόζεται αν κάνετε ένα Gua Sha προσώπου λόγω του γεγονότος ότι το δέρμα στο πρόσωπό μας τείνει να είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο από ό,τι σε άλλα σημεία του σώματός μας.

Πλεονεκτήματα της εφαρμογής μασάζ Gua Sha στο πρόσωπο:  
• Ανανέωση δέρματος
• Απαλή απολέπιση επιδερμίδας
• Μειώνει την φλεγμονή και το πρήξιμο
• Λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
• Συσφίγγει, τονώνει και γεμίζει το δέρμα
• Ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης
• Βελτιώνει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια
• Ενισχύει τη διείσδυση των συνθέσεων περιποίησης της επιδερμίδας
• Προωθεί έναν πιο ομοιόμορφο, λαμπερό τόνο δέρματος
• Παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά όπου χρειάζεται
• Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και των περιττών υγρών

Πώς να κάνετε στον εαυτό σας ένα Gua Sha προσώπου:

Βήμα 1: Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι υγρό ή έχει λάδι πάνω του, μην χρησιμοποιείτε ποτέ το εργαλείο Gua Sha σε γυμνό δέρμα. Η εφαρμογή ενός λαδιού προσώπου ή η διασφάλιση ότι το δέρμα σας είναι υγρό βοηθάει να διασφαλιστεί ότι το εργαλείο σας θα γλιστρήσει πάνω στο πρόσωπό σας με ελάχιστη τριβή. Εδώ θα βρείτε τα προϊόντα που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.
Βήμα 2:Κρατήστε το εργαλείο Gua Sha επίπεδο πάνω στο δέρμα σας.
Βήμα 3:Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την κυρτή πλευρά και δουλέψτε το πάνω στο δέρμα, κάνοντας πάντα μικρές κινήσεις προς μία μόνο κατεύθυνση, μην πηγαίνετε μπρος-πίσω.
Βήμα 4:Κινήστε το προς τα κάτω στο λαιμό για να στραγγίξει, όχι προς τα πάνω.
Βήμα 5:Δουλέψτε το με μικρές οριζόντιες κινήσεις πάνω από το κόκκαλο των φρυδιών για να το ανασηκώσετε ή να το κρατήσετε και πιέστε προς τα πάνω ανάμεσα στα φρύδια για να απελευθερώσετε την ένταση.
Βήμα 6:Αν θέλετε να μειώσετε το πρήξιμο, δουλέψτε ελαφρά και στη συνέχεια πιο σταθερά για να χαλαρώσετε τους μύες. (Το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται αναψοκοκκινισμένο μετά, αλλά όπως και η ερυθρότητα μετά την προπόνηση, αυτό δείχνει απλώς μια τόνωση της κυκλοφορίας).

Προσοχή:
Μην κάνετε Gua Sha εάν είστε επιρρεπείς σε σπασμένα τριχοειδή αγγεία.
Προσπαθήστε να αποφύγετε περιοχές με σκασμένο δέρμα ή σπυράκια.

3 συμβουλές για τη χρήση του εργαλείου Gua Sha
Μετακινήστε το με τέτοιες κινήσεις ώστε να γλιστράει προς τα πάνω και προς τα έξω.
Ξεκινήστε από το κέντρο του προσώπου, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το εργαλείο για να κατεβείτε προς τα κάτω στις πλευρές του λαιμού για να μεγιστοποιήσετε τη λεμφική αποστράγγιση.  
Χρησιμοποιείτε πάντα ελαφριά πίεση.

Δείτε εδώ τα διαθέσιμα εργαλεία Gua Sha.

Αισθάνεστε τώρα έτοιμες για το Gua Sha; Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να ξεπεράσετε το ασυνήθιστο όνομα και τη μετάφραση και να δείτε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να ωφελήσει το δέρμα στο πρόσωπό σας, καθώς και στο σώμα σας.

Το ταξίδι σας στο Gua Sha ξεκινά εδώ!